Trzecia próchnica lub próchnica zębów, od wieków istniała. Jest to obecnie najczęstsza choroba na świecie. Decay stwarza największe zagrożenie dla zębów dzieci, ale to nie znaczy, że dorośli są zwolnieni z tej choroby; Ich ryzyko jest po prostu niższe po 20 roku życia. Aby zrozumieć próchnicę zębów, musisz zrozumieć płytkę, która jest kombinacją śliny, bakterii i żywności w ustach, które przywierają do zębów.
Wszystkie trzy czynniki, które są śliny, bakterie i cząsteczki żywności muszą być obecne w celu utworzenia płytki nazębnej, a gromadzenie się trwa kilka godzin. Kiedy płyta się zacznie się tworzyć, bakterie wytwarzają organiczne kwasy, które odczuwają w tkance zęba, a masz początek jamy. Gdy kwasy zaczynają dekalcyfikować powierzchnię zęba, emalia w tym obszarze staje się miękka i kredowo biała. Jaskrawo kolorowe słodycze, takie jak galaretka fasoli, wyglądają nie do opanowania, ale ich wysoka zawartość cukru może powodować znaczne szkody dla szkliwa zęba.
To pierwsza próba próchnicy. Bakterie i kwasy są wtedy w stanie przenieść się do odkartowanej części zęba i dalej uszkadzać ją na głębszy poziom. Na tym etapie tablica weszła do zęba i nie może już zostać usunięta przez szczotkowanie. Dentysta może jednak nadal usunąć część, której dotyczy problem, i przerwać proces przez włożenie napełnienia. Jeśli choroba postępuje bez interwencji lekarza dentysty, zęba będzie decalcować aż do usterki dotrze do zębiny, na jakim etapie staje się wrażliwa na zimne i słodkie bodźce, takie jak żywność
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz