piątek, 24 marca 2017

Metody na leczenie schorzeń zębów

Trzecia próchnica lub próchnica zębów, od wieków istniała. Jest to obecnie najczęstsza choroba na świecie. Decay stwarza największe zagrożenie dla zębów dzieci, ale to nie znaczy, że dorośli są zwolnieni z tej choroby; Ich ryzyko jest po prostu niższe po 20 roku życia. Aby zrozumieć próchnicę zębów, musisz zrozumieć płytkę, która jest kombinacją śliny, bakterii i żywności w ustach, które przywierają do zębów.

Wszystkie trzy czynniki, które są śliny, bakterie i cząsteczki żywności muszą być obecne w celu utworzenia płytki nazębnej, a gromadzenie się trwa kilka godzin. Kiedy płyta się zacznie się tworzyć, bakterie wytwarzają organiczne kwasy, które odczuwają w tkance zęba, a masz początek jamy. Gdy kwasy zaczynają dekalcyfikować powierzchnię zęba, emalia w tym obszarze staje się miękka i kredowo biała. Jaskrawo kolorowe słodycze, takie jak galaretka fasoli, wyglądają nie do opanowania, ale ich wysoka zawartość cukru może powodować znaczne szkody dla szkliwa zęba.

To pierwsza próba próchnicy. Bakterie i kwasy są wtedy w stanie przenieść się do odkartowanej części zęba i dalej uszkadzać ją na głębszy poziom. Na tym etapie tablica weszła do zęba i nie może już zostać usunięta przez szczotkowanie. Dentysta może jednak nadal usunąć część, której dotyczy problem, i przerwać proces przez włożenie napełnienia. Jeśli choroba postępuje bez interwencji lekarza dentysty, zęba będzie decalcować aż do usterki dotrze do zębiny, na jakim etapie staje się wrażliwa na zimne i słodkie bodźce, takie jak żywność

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz